ניסור בטון או חציבה בבטון? זאת השאלה!
בטון הינו חומר בנייה חזק ועמיד במיוחד, ראיה לכך נוכל למצוא בעובדה שחומר זה נמצא בבסיסה של בניית בתים, בניינים רבי קומות ומבנים גדולים נוספים בכל רחבי העולם.
תרכובת הבטון היבשה כוללת בתוכה מלט, חצץ וחול, כאשר במהלך ערבוב התרכובת יחד עם מים נוצרת עיסה בעלת תכונות גמישות המאפשרות ליצוק אותה בכל צורה. בפרק זמן של עד עשר שעות, מתייבשת היציקה והופכת לגוש בטון המחזיק מעמד למשך שנים רבות, כאשר זוהי משימה כמעט בלתי אפשרית להרוס או לבטל את היציקה.
בכדי לחזק את הבטון עוד יותר, ניתן לבנות טרם יציקת התרכובת מסגרת של מוטות ברזל ההופכות את היציקה לבטון מזוין, ובכך מעניקה למבנה חוזק נוסף ועמידות בפני פגיעות חיצוניות, כנדרש בבניית ממ”ד לדוגמא.
שינויים בבטון יצוק
לביצוע שינויים בבטון יצוק יכולות להיות סיבות רבות ומגוונות, החל מפתיחת חללים המופרדים ביניהם בקירות בטון וכלה בביצוע תוספות בנייה במבנים קיימים. כיום קיימות שתי שיטות עיקריות לביצוע פעולה זו שבמקרים רבים ישיגו את אותה התוצאה, אך לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות משל עצמה.
חציבת בטון
השיטה הראשונה אותה נסקור היא חציבה בבטון באמצעות מקדח גדול באמצעותו יוצרים מסגרת, ולאחר מכן הפלת הקיר באמצעות דפיקות ידניות או מכניות. לשיטה זו חסרונות רבים כמו לכלוך ורעש, אך חסרונה הגדול הוא אפשרות להיווצרות סדקים בקיר במבנה כולו, בהתאם לחשיבות הקיר במבנה. כמו כן, לאחר ביצוע הפעולה, יש לשייף את הקיר מהקצוות המשוננים שנוצרו בעקבות החציבה, או לחצוב פתח גדול יותר ולאחר מכן להחליק באמצעות תוספת בטון.
ניסור בטון ביהלום
השיטה המועדפת כיום, הן על בעלי המקצוע בתחום והן על בעלי המבנים בהם מתבצע הניסור. מסור הבטון הינו מסור עגול הכולל שיניים עשויות יהלום תעשייתי. יהלום הינו החומר החזק ביותר בטבע, ולכן רק באמצעותו ניתן לקדוח בחומר חזק כמו בטון.
במהלך הניסור מוזרמים מים על גבי גלגלי השיניים, בכדי להמעיט בכמות האבק הנפלט אל החלל, ועל מנת לקרר את גלגלי השיניים ולהמשיך בעבודת הניסור שתוצאתה היא חיתוך ישר ונקי של קיר הבטון, ללא שום סיכון ליצירת סדקים ופגיעה בקירות התומכים של המבנה.